Informeer naar de mogelijkheden
Klik snel door naar het aanvraagformulier
Volgend jaar gaan er voor websites van niet-overheidsorganisaties nieuwe eisen gelden met betrekking tot toegankelijkheid. Involvit heeft een dienst ontwikkeld waarbij we in een onderzoek, de 'toegankelijkheidsscan' relevante pagina's van een website volgens de nieuwe normen evalueren en concrete aanbevelingen voor verbetering doen.
Klik snel door naar het aanvraagformulier
Vanaf 2025 moeten organisaties in Nederland hun digitale producten, zoals websites en apps, toegankelijk maken voor iedereen. Dit geldt ook voor mensen met een beperking. De strengere regels volgen uit de Europese Wet Toegankelijkheid (EAA) en de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1 en WCAG 2.2). Ze zijn van toepassing op zowel publieke als private organisaties die essentiële diensten aanbieden, zoals banken, zorginstellingen en webwinkels.
De toetsing aan de nieuwe wetgeving resulteert in een classificatie in categorieën (A-E) die aangeeft in hoeverre je website voldoet aan de eisen. Naast categorie 'A' die aangeeft dat de site volledig voldoet zijn de categorieën B-E bedoeld om een organisatie de mogelijkheid te bieden om in de toekomstige periode de toegankelijkheid in stappen steeds verder te verbeteren.
Digitale toegankelijkheid houdt in dat iedereen, ongeacht beperkingen, digitale producten zoals websites, apps en documenten kan gebruiken. De WCAG biedt een leidraad voor toegankelijkheid op basis van vier principes:
Overheidsinstanties zijn al verplicht aan de WCAG 2.1 te voldoen, maar vanaf 2025 geldt dit ook voor veel semioverheids- en private organisaties. Zij moeten:
Het niet voldoen aan deze regels kan leiden tot toezicht, boetes en reputatieschade.
Organisaties kunnen de volgende stappen zetten:
Wil je snel inzicht in hoe jouw website presteert op het gebied van toegankelijkheid? Met de toegankelijkheidsscan krijg je in korte tijd inzicht in de status van je digitale kanalen en een praktisch overzicht van verbeterpunten waardoor je inzicht krijgt wat er nodig is om aan de nieuwe toegankelijkheidseisen te voldoen.
In een vooroverleg bepalen we een aantal relevante pagina's of functionaliteiten van je website(s). Voor deze pagina's brengen wij alle 50 eisen voor toegankelijkheid in beeld. We bepalen per eis of de betreffende pagina voldoet of niet. Indien de pagina niet voldoet aan een eis vermelden we daar de reden bij en geven een aanbeveling. Als alle pagina's in beeld zijn gebracht en een aantal aanvullende vragen zijn beantwoord, maken we de balans op en bepalen we in welke categorie de website volgens de EAA valt (categorie A-E).
Nadat de werkzaamheden zijn afgerond bespreken we de resultaten met jou in een online meeting waarin ook de vervolgstappen worden besproken.
Als je aan alle toegankelijkheidseisen voldoet ben je voor dit moment klaar. De praktijk zal in veel gevallen zijn dat er nog werk aan de winkel is.
Wij maken graag samen een plan om stap voor stap de toegankelijkheid van de website(s) te vergroten. Hierin kunnen we bijvoorbeeld afspreken dat we, naast een eventuele inhaalslag, met enige regelmaat de scan herhalen waardoor we ook in de toekomst de toegankelijkheid waarborgen.
De toegankelijkheidsscan is een laagdrempelige manier om te starten. Je ontdekt snel de knelpunten en kunt gericht aan de slag. Zo werk je stap voor stap aan een toegankelijke website en bereid je je voor op de nieuwe wetgeving.
Digitale toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om een breder publiek te bereiken. Wil je weten hoe jouw website scoort? Neem contact met ons op en vraag een toegankelijkheidsscan aan. Samen zorgen we ervoor dat jouw digitale producten toegankelijk zijn voor iedereen.